Wilders op school

Wilders weet hoe hij de mensen aan moet pakken. Daags na de gemeenteraadsverkiezingen ging het niet over de tegenvallende resultaten van de PVV, het desastreuze verlies van de PvdA (vier grote steden verloren!) of over de opkomst van D66. Nee, het ging alleen nog maar over Marokkanen en welke er dan wel of niet bedoeld werden, over racisme, over de jaren ’30 en nooit meer, over angst, over wie het altijd al gezegd had en wie niet, et cetera. Wilders kreeg ruimhartig meer dan zijn fifteen minutes of fame, want de kranten, de praatprogramma’s en de social media raakten er niet over uitgeraasd. Voorspelbaarheid kent geen tijd.
Maar op een gegeven moment zag ik een interessante tweet van Anja Vink voorbijkomen: “Wat ik me oprecht afvraag: hoe gaan leraren m/v vandaag in de klas om met de oproep van @geertwilderspvv?”

Varken

Gisteren was het voor mij de eerste lesdag nadat Wilders in een obscure Haagse kroeg zijn omstanders had weten op te zwepen tot het scanderen van het door hem gewenste antwoord: “Minder, minder, minder.” Hoe zouden mijn leerlingen dit nieuws hebben opgevat? Moest ik erover beginnen of was het beter af te wachten en te zien of het wel als urgent werd gevoeld? Misschien was alles donderdag al besproken en was de lucht alweer geklaard? Voor pubers tussen de twaalf en zestien jaar is het leven immers nog vluchtiger dan de politiek.

Maar nee hoor, halverwege het eerste uur op vrijdagmorgen flapt Soufyan er zomaar ineens uit dat zijn vader gaat demonstreren tegen Wilders. Op het Museumplein. Tegen racisme. En Soufyan gaat mee.
“Heel goed, dat je vader dat doet. Demonstreren als je het ergens niet mee eens bent is goed. Laat ze maar horen wat je ergens van vindt.”
“Wilders is een varken,” zegt Soufyan daarop.

“Nounou, een varken,” sputter ik. Ik weet dat mijn moslimleerlingen allemaal weten wat het betekent een varken te zijn: onrein, haram, het laagste van het laagste.
“Ja, als ik dat vind, vind ik dat, juffrouw. Is toch mijn mening? En er is vrijheid van meningsuiting.” Het klinkt triomfantelijk. Hij weet wat zijn rechten zijn, blijkbaar.
“Als je zegt dat Wilders een varken is, vind ik dat meer schelden dan een mening. En schelden doen we hier niet, Soufyan. Vertel me eens: waarom scheld je dan?” Hij heeft moeite om me niet in de rede te vallen.
“Hij heeft gezegd dat alle Marokkanen het land uitmoeten! Dat is toch racistisch?!”
Een paar andere leerlingen van Marokkaanse afkomst knikken en vallen hem bij. De anderen -met roots in onder meer Pakistan, Ghana, Nederland- luisteren voornamelijk. Kleine Mohamed vraagt: “Maar dat kàn toch helemaal niet! Wij zijn toch Hollanders” Hij wipt enthousiast op zijn stoel heen en weer, kijkt me met stralende ogen aan en zegt het nog maar eens: “Ik ben een Hollander!”

Hollander

De woorden komen uit zijn mond met veel meer kracht en overtuiging dan ik ooit op zou kunnen brengen.
“Ik niet,” gaat Soufyan er tegenin, “Ik ben een Marokkaan. Het zit in mijn bloed.” In het najaar wordt hij dertien.
“Wat een onzin,” roept Mohamed. ”Je bent hier geboren. Je gaat hier naar school. Je gaat hier leven. Je bent een Hollander. Klaar.”
“Ik kan er niks aan doen: zo voel ik het. Ik ben een Marokkaan,” herhaalt Soufyan. Vasthoudendheid is hem niet vreemd.
Mohamed kijkt me een beetje hulpzoekend aan.
“Tja,” zeg ik. Ik kan er ook niks aan doen, net zomin als hij.

En dan leg ik ze uit hoe het zit met de verkiezingen en waarom Wilders alleen maar in Den Haag en Almere heeft meegedaan en in al die meer dan honderd andere gemeentes niet. (Dan zie ik even wat verbazing op een paar gezichten: wisten ze dus niet.) En dat de PVV nergens zal gaan besturen, omdat de PVV dat niet wil en niet kan. Wilders heeft simpelweg geen macht om Marokkanen weg te sturen.
“Dus hij kan wel zeggen dat hij het gaat regelen, maar dat is bluf. Hij kàn het niet regelen,” sluit ik af.
Ze kijken me aan. Het is stil en heel rustig. Soufyan meldt nog even dat zijn ouders en zijn hele familie op D66 hebben gestemd. “Wij hebben dus gewonnen, juf!”
“Jullie hebben zeker gewonnen. D66 is de grootste partij in Amsterdam geworden en op nog veel meer plaatsen in Nederland.”
We praten nog even over moeilijke achternamen die je vaak moet spellen en dan gaan we weer verder met de les.

Liefde

Later op de dag heb ik een blokuur met een derde klas: leerlingen van vijftien en zestien jaar oud. Tijdens het uitdelen van kranten, zodat ze een artikel uit kunnen kiezen, vraag ik of iemand nog wil lezen over wat Wilders nou precies gezegd heeft. “Weten we al: alle Marokkanen het land uit. Boeien!” roept iemand.

“Ja,” zeg ik tegen Anass, “weet je, dat ik meteen aan jou moest denken toen ik hoorde dat hij dat gezegd had?” Anass zit helemaal vooraan, maar ik zorg ervoor dat mijn stem door het hele lokaal klinkt. Ik kijk hem vrolijk aan, terwijl er wordt gelachen in de klas, hier en daar zelfs een beetje gejoeld. Een tikkeltje uitbundig, maar niet kwaad bedoeld. Dit is best spannend, want Anass kan de dingen soms helemaal verkeerd opvatten en is daarbij snel boos en reuze koppig. Maar ik heb daar vaak met hem over gepraat en het gaat al een stuk beter dan in het begin.

Ai, toch betrekt zijn gezicht nu. Zijn blik wordt donker en richt zich naar beneden. “Anass, kijk nou even naar me. Je weet toch hoe ik dat bedoel? Kom op, kijk me nou even aan,” probeer ik hem over te halen. Na een paar lange seconden gaat zijn koppie toch omhoog. En zodra hij mijn gezicht leest, draait hij zich met triomfantelijk in de lucht gestrekte armen om naar zijn klasgenoten en roept opgetogen: “De juffrouw houdt van mij!” Ik ga verder met het uitdelen van de kranten en even later wordt er hard gewerkt aan het doorgronden van het verschil tussen de hoofdgedachte van een tekst en het tekstdoel.

Advertenties

8 gedachtes over “Wilders op school

 1. Dit is op Dick van der Wateren's Blog herblogden reageerde:
  Op haar blog Hoofd, Hart en Handen laat Maja Mischke zien hoe we in het onderwijs een antwoord kunnen geven op Wilders’ pogingen landgenoten met een andere achtergrond dan ons ‘eigen volk’ tot ongewenste burgers te maken.
  Maja laat zien dat onderwijs meer is dan alleen kennis overdragen. Wij docenten hebben ook de belangrijke taak het leven voor te leven, jonge mensen op weg te helpen in de wereld waarvan ze deel uitmaken.

 2. Met interesse en soms ook wel verbazing heb ik uw column gelezen. Ik ben een vrijwilliger bij de PVV en denk dat ik op kan maken uit uw tekst dat u geen liefhebber bent van de PVV. Dat geeft natuurlijk niets, dat mag en kan gelukkig.Wat mij wel verbaasd is dat u vanuit uw eigen afkeer voor de PVV de leerlingen verkeerd voorlicht en met hen op een verkeerde manier kennelijk zo’n gesprek voorzit. Dat haal ik uit uw opmerking:”En dat de PVV nergens zal gaan besturen, omdat de PVV dat niet wil en niet kan”.
  Dit is gewoonweg onjuiste informatie die u geeft. De PVV is in Almere de grootste en zal zeker niet weglopen voor het besturen van Almere. Integendeel.

  Ik vul zelf maar even in dat u met uw opmerking “niet wilt besturen” de breuk van het Catshuis bedoelt. Ook dit is onjuist. De PVV heeft gebroken met de regering destijds omdat zij hun handtekening niet wilde plaatsen onder de bezuinigingen die we nu met zijn allen ondergaan. Wel tekenen zou voor de PVV puur kiezersbedrog zijn geweest.

  Mijns inziens is het toch wel kwalijk dat u uw persoonlijke voorkeur en/of afkeur in een les of gesprek op school met leerlingen te kennen geeft. U zou misschien, net als een sportverslaggever, onpartijdig moeten zijn of in ieder geval de leerlingen melden dat iets zuiver uw mening is.
  Een mening waar ik in ieder geval respect voor kan opbrengen maar een persoonlijke mening en dus niet in een klaslokaal thuis hoort. Geen enkele mening, ook niet als u pro PVV was geweest.

  Met vriendelijke groet,

  Fulco Raatsie.

  1. Dank voor je reactie, Fulco!
   Bij mijn weten heeft de PVV regeringsbeleid gedoogd en dat is bepaald niet hetzelfde als besturen.
   Daarnaast heeft de PVV in Almere niet bestuurd in de afgelopen periode, ondanks de behaalde winst. En hoe het nu verder gaat met de PVV in Almere is maar zeer de vraag gezien de laatste ontwikkelingen.
   Ik ben dus van mening dat ik mijn leerlingen feitelijke informatie heb verstrekt.

   1. Hoi Maja, dank je voor het plaatsen van mijn reactie en je reactie erop. Veelal word dit niet gedaan ondanks dat ik wel correct reageer, Dus dank daarvoor.

    Ik miet je gedeeltelijk gelijk geven echter:

    Officieel heeft de PVV niet mee bestuurd en inderdaad alleen “maar gedoogd”. Iedereen weet en wist natuurlijk dat dit niet het geval is geweest. Vandaar de val van het kabinet toen de PVV zich (terecht) terug trok. Daarmee had de PVV zoveel macht dat je het met gemak mee besturen kunt noemen. Laten we de waarheid in het midden laten.

    Wat betreft Almere. Gezien de laatste ontwikkelingen zal het niet meevallen inderdaad vanwege het feit dat de andere partijen de PVV buitensluiten (tot zover de democratie in Nederland) en wee in Nederland geen 1 partijstelsel kennen. Dat neemt niet weg dat de PVV zeker wel mee WILT besturen, daar ligt wat mij betreft de nuance.

    Ik vind het tevens een gemiste kans (mocht dit niet zijn besproken) dat de minder,minder,minder uitspraken van Wilders volledig uit de context zijn gehaald en dat er niets nieuws onder de zon is wat betreft het gedachtegoed van de PVV als partij.
    Uw jonge leerlingen zouden op de hoogte gesteld kunnen worden van het feit dat de PVV en Geert Wilders het hebben over criminele Marokkaanse mensen en niet over de hardwerkende Marokkaanse medemens in Nederland. Dat er geen Marokkanen “zomaar” het land uitgezet zullen worden. Integendeel. De PVV steunt juist hardwerkende mensen in Nederland. Allochtoon of geen allochtoon. Zo hebben zij ook de islamitische onderneemster van een wijnbar in Rotterdam openlijk gesteund.Ook ik ben van plan er binnenkort een wijntje te gaan drinken, en ik lust geen eens wijn haha. Uw leerlingen hebben dus van de PVV niets te vrezen.

    Groeten Fulco Raatsie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s