Kindhuwelijken mogen nooit en te nimmer worden toegestaan

kindhuwelijk

Deze column verscheen op 12 september op ThePostOnline.

We kennen allemaal wel een meisje van acht jaar jong. Mijn dochter las op die leeftijd liever Harry Potter dan de krant. De grotemensenwereld moest nog maar even ver weg blijven. Ze ging naar school, zat af en toen eens op een clubje en speelde met vriendjes en vriendinnetjes. Haar lichaam was dat van een kind. Zij was een kind.

Rawan uit Jemen ging niet naar school, kon niet lezen. Dat verwacht ik tenminste niet, gezien het feit dat ze in een ‘tribale grensstreek’ bij Saudi-Arabië leefde. Haar vader is niet meer en haar stiefvader, zo las ik ergens, had haar onlangs uitgehuwelijkt aan een man ongeveer vijf keer zo oud als zij. Voor zo’n 2000 euro. Verkocht. Een ander leven.

Maar Rawan zal net zo’n kinderlichaam hebben gehad als de meeste meisjes van acht jaar. Geen wonder dus dat ze de huwelijksnacht met haar ‘bruidegom’ niet heeft overleefd. Ze is doodgebloed. Rawan had ernstige inwendige verwondingen aan haar genitaliën en een gescheurde baarmoeder.

Plastische details.

Geen uitzondering

Wat een beestachtig tafereel moet het zijn geweest. Wat een helse lijdensweg voor dat kleine meisje. Want die man vond het geen enkel probleem om een kind met geweld te verkrachten. Hij had voor haar betaald en dat gaf hem blijkbaar het recht haar als een zielloos gebruiksvoorwerp te behandelen.

Rawan is helaas geen uitzondering. Niet in Jemen, niet in de wereld.  Volgens de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie van de VN) trouwen er elke dag  wereldwijd zo’n 39.000 kinderen  -bijna altijd meisjes- jonger dan 18 jaar. Elke dag. Dat is ruim 14 miljoen(!) per jaar. Hoe jonger een meisje trouwt, hoe groter de kans op (seksueel) geweld en een troosteloos , uitzichtloos en vroegtijdig beëindigd bestaan.

De top 10 van landen met het hoogste percentage kindbruiden bestaat uit Niger, Tsjaad, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Bangladesh, Guinee, Mozambique, Mali, Burkina Faso, Zuid-Soedan en Malawi. Voor nog meer droevig stemmende feiten: zie de WHO.

Zwakke staten

Niet alle kindhuwelijken en -verkrachtingen vinden plaats in islamitische kring: laat dat duidelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan Dutroux, misbruik binnen de katholieke en protestantse kerken en kindsekstoerisme naar Zuid-Oost Azië. En dan het wijdverspreide bijgeloof in een aantal Afrikaanse niet-moslimlanden, dat een man met aids zichzelf kan genezen door seks te hebben met een maagdelijk meisje: hoe jonger, hoe onschuldiger, hoe beter… Gruwelijk.

Een zwakke staat en (vermeende) straffeloosheid in combinatie met gewetenloze perversiteit hebben al vele jonge slachtoffertjes gemaakt op elk continent, binnen elke geloofsgemeenschap.

Het is niet met zekerheid te stellen dat de gewetenloze hufter, die kleine Rawan heeft doodgeneukt, een moslim is. Waarschijnlijk is het wel. Ik heb nergens kunnen achterhalen dat een imam het islamitische huwelijk heeft voltrokken. Waarschijnlijk is dat echter wel. Het beest van Jemen heeft zich in zijn recht gevoeld.

Geïnstitutionaliseerde ongelijkheid

Natuurlijk staat er in de hele Koran of Hadith nergens dat je als volwassen man Allah dient door een kind te huwen en er geslachtsgemeenschap mee te hebben tot de dood erop volgt. Maar er staat wel dat waar één man getuigenis kan afleggen, er twee vrouwen nodig zijn als tegenwicht. Waar een man meerdere vrouwen kan trouwen, heeft een vrouw maar één enkele echtgenoot tegelijk. En zo zijn er meer voorbeelden van de binnen de islam geïnstitutionaliseerde ongelijkheid en ongelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. Voor elke patriarchaal ingestelde man en maatschappij is het een godsdienst om je vingers bij af te likken.

Het is dan ook niet verrassend dat de wetgeving in Jemen geen minimumleeftijd bij trouwen kent. In 2009 werd een wetsvoorstel om die vast te stellen op 17 jaar verworpen door o.a. islamitische geleerden. Reden: een dergelijke wet is niet-islamitisch, aangezien ouders oftewel vaders zulke zaken zelf moeten kunnen beslissen. Resultaat is dat naar schatting meer dan een kwart van de bruiden in Jemen onder de 15 is.

Om moedeloos van te worden

Schokkend, maar toch niet onverwacht: Saudi-Arabië kent geen minimumleeftijd voor meisjes om te trouwen. Sharia rules. Vandaar.Het is evenmin verrassend dat tijdens het presidentschap van MB’er Morsi de Salafistische partij Al-Nour heeft geprobeerd de minimumleeftijd om in het huwelijk te kunnen treden naar 9 te verlagen, omdat dat islamitisch is. Gelukkig is hij gehandhaafd op 18 jaar.

Afghanistan: als een vader toestemming geeft mag een meisje met 15 jaar trouwen. De wet wordt alleen nauwelijks gehandhaafd met alle gevolgen van dien. Ook in Marokko komt het (ondanks verbeterde wetgeving) nog geregeld voor dat jonge meisjes uitgehuwelijkt worden, soms zelf aan hun verkrachters.

Enzovoorts enzovoorts enzovoorts. Het is om moedeloos van te worden. Een vicieuze cirkel van met elkaar vervlochten religie, cultuur, wetgeving en patriarchaat. Maar het is gelukkig allemaal de ver-van-mijn-bed-show, zult u misschien zeggen. Hopelijk heeft u gelijk, al zijn die 39.000 meisjes die vandaag veel te jong zijn getrouwd daar natuurlijk totaal niet mee geholpen. Als het in Europa, in ons land maar niet gebeurt. Toch?

Religieus kindhuwelijk, ook in Nederland?

Dan is het bericht van nog geen vier maanden geleden dat twee minderjarigen in Nederland een religieus huwelijk konden sluiten (nota bene met behulp van de politie) behoorlijk verontrustend. Want zoiets is strafbaar als het paar voor de wet nog niet getrouwd is. Dat hoort een islamitisch geestelijke, werkend in Nederland, te weten en daar hoort hij zich aan te houden. Desalniettemin is het dus gebeurd. De rol van de politie is natuurlijk helemaal van de gekke.

Dit geval is aan het licht gekomen, maar in hoeverre is dit het topje van een ijsberg? Hoeveel kindbruiden kent Nederland eigenlijk? Wat weten wij over wat er allemaal speelt in de zogenaamde parallelle samenlevingen waar minister Asscher onderzoek naar doet? Zijn er al shariaraden actief in ons land? Kan het ons werkelijk iets schelen of zijn we onverschillig zo lang het niet om onze eigen dochters, leerlingen of buurmeisjes gaat? Femmes for Freedom is in ieder geval alvast maar een meldpunt begonnen voor huwelijksdwang.

Verbeter de wereld; begin bij jezelf. Kindhuwelijken -religieus of niet- mogen in Nederland nooit en te nimmer, om geen enkele reden worden toegestaan. Wij zijn toch niet achterlijk!

@MajaMischke’s dochter is inmiddels 23. Het gaat haar goed. Dat zou iedere moeder op de hele wereld van haar dochter(s) moeten kunnen zeggen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s