Mensen die deugen

de Schreeuw

Deze column verscheen op 25 juli op the Post Online

Je mag een supermarktboycot van producten uit de Westbank niet kortzichtig en betuttelend noemen, zonder eerst duidelijk te stellen dat je tegen het nederzettingenbeleid van Israël bent en vóór een tweestatenoplossing. Want anders ben je een Palestijnenonderdrukker.
Je mag niet op je eigen beperkte manier je best doen om antisemitisme op Twitter aan de kaak te stellen zonder dat je eenzelfde strijd aanbindt met ‘islamofobie’, homohaat of vrouwenhaat. Want anders ben je een moslimbasher. Je mag geen kritiek hebben op het vasten van kinderen of het Ramadanjournaal zonder uitdrukkelijk ook positieve kanten van de islam in het algemeen en Ramadan in het bijzonder te vermelden. Want anders ben je een onwetende islamofoob en draag je bij aan nadelige beeldvorming van een toch al gestigmatiseerde bevolkingsgroep.

Pubergedrag, en wie kaatst kan de bal verwachten
Laat staan dat je een Nederlandse column schrijft over dat de oproep tot het gebed om vier uur ’s nachts in Turkije geen onderwerp van gesprek kan zijn. Dat mag al helemaal niet. Dan zijn de rapen gaar. Hier in Nederland.
Ebru Umar had beter moeten weten en wie kaatst moet de bal verwachten, zegt policor polderland. Ebru Umar is een fundamentalistische atheïst, zegt PvdA-parlementslid en dus volksvertegenwoordiger Tunahan Kuzu. In plaats van het recht op vrijheid van meningsuiting te verdedigen, een recht dat óók voor Ebru geldt.
En wat er allemaal aan ordinaire scheldkannonades en bedreigingen over de columniste zijn uitgestort, (zelfs door moslims tijdens hun heilige maand Ramadan): de honden lusten er geen brood van. Maar als u het niet gelooft, zie hier. En dat gescheld en gedreig wordt dan bagatelliserend gekwalificeerd als pubergedrag. Geen aandacht aan besteden, gaat vanzelf over. Maak je niet druk om niks.

Deugen
Waar het op neerkomt is dit: je moet eerst bewijzen dat je een goed, tolerant en politiek correct mens bent, voordat je mag zeggen en schrijven wat je denkt en gebruik mag maken van je recht op vrijheid van meningsuiting. En anders ben je vogelvrij, aan de goden overgeleverd. Want het gaat niet meer om inhoud of argumenten: je moet ‘deugen’ als persoon.
Ondertussen is Maiwand Al-Afghani (aka Maiwand de Thuisblijver) op Ramadanvakantie in zijn geboorteland Afghanistan. Op zijn Twitterpagina zijn de avonturen die hij daar meemaakt compleet met foto’s mee te beleven en laten we wel wezen: het is één groot feest in een prachtig decor met welwillende figuranten. Zo’n groot feest dat ik me in alle ernst afvraag waarom hij er zelfs maar over piekert om terug te komen naar dit heidense land.

Shariaterreur
Serieus. Waarom wil Maiwand zich niet blijvend in Afghanistan vestigen en meehelpen aan de opbouw van zijn vaderland, terwijl er juist binnenkort een einde komt aan de militaire ‘bezetting’ door buitenlandse mogendheden aldaar? Dan kan de Taliban immers weer helemaal zijn gang gaan en de shariaterreur overal in het land handhaven. Dat zou toch een kolfje naar Maiwands islamistische hand moeten zijn.

Maar als we wat verder naar beneden in zijn timeline scrollen stuiten we op de volgende tweet:

Dat zal het zijn: mediaexposure! Die kans kan hij niet laten lopen natuurlijk: over de rug van alle Nederlandse moslims die niks van hem moeten hebben, van mijn en uw belastingcenten, mag hij op prime time zijn fundamentalistische gezwatel over ons uitstorten. Waarschijnlijk zonder één enkele kritische vraag van zijn tafelheren.

Groot-Kalifaat
Vrijheid van meningsuiting, zult u roepen. Laat die man toch zeggen wat hij te zeggen heeft. Volwassen kijkers kunnen zelf hun oordeel wel vellen en iedereen zal snappen dat het overgrote deel van de moslims in Nederland niet wil wat hij zegt namens al zijn geloofsgenoten te willen: via democratische weg, met de wil van de meerderheid uiteindelijk in Nederland een islamistische staat tot stand brengen. Gebaseerd op de sharia. Een staat die zich zal aansluiten bij het nieuw te stichten Groot-Kalifaat.
Het zal allemaal wel, maar toch hoop ik van harte dat Maiwands tweet is ingegeven door een hallucinatie als gevolg van het vasten. Want ik zou het werkelijk van de gekke vinden dat een christelijke omroep als de EO een podium biedt aan iemand zoals Maiwand. Iemand die keer op keer weigert onomwonden zijn afkeuring uit te spreken over het feit dat zijn geloofsbroeders op klaarlichte dag, eind mei van dit jaar, in de straten van Londen, voor het oog van kinderen, de Engelse soldaat Rigby hebben afgeslacht met een hakbijl en wat messen.
Wie deugt er hier nu eigenlijk (niet)?

Welcome to the Matrix. Welcome to Holland.

@MajaMischke geeft het ruiterlijk toe: ze snapt het soms even niet meer. Zou het door de hitte komen?

Advertenties

Een gedachte over “Mensen die deugen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s