Is de hel alweer losgebarsten in Egypte?

Tahrir

Op 3 juli verscheen deze column op the Post Online

Vanmiddag om 17 uur loopt het ultimatum af dat de legerleiding aan Morsi en zijn Moslim Broederschap gesteld heeft. Gisteravond  heeft Morsi een lange saaie speech gehouden op de staatstelevisie waarbij hij het woord ‘legitimiteit’ zo vaak heeft gebruikt dat het wel duidelijk is, dat hij niet zomaar de instructies van het leger zal opvolgen. Hij moet om de tafel met de oppositie en tot een vergelijk zien te komen, maar dat verdomt hij. Hij negeert liever de oppositie die massaal de straten en de pleinen op is gegaan om het grote ongenoegen te laten blijken over één jaar leven onder het bewind van de Moslim Broederschap.

Er wordt gezegd dat Morsi door middel van democratische verkiezingen aan de macht is gekomen. Daar is veel op af te dingen. In ieder geval is het overgrote deel van de Egyptische bevolking hem nu overduidelijk beu: er wordt gezegd dat van de 85 miljoen inwoners er zo’n 33 miljoen de straat op zijn gegaan. En dat is eigenlijk geen wonder als je kijkt naar alle vuige trucs die Morsi heeft toegepast om zichzelf en zijn islamistische club steeds meer macht toe te eigenen.

Werkloosheid en armoede
Het parlement is buiten werking gesteld, er is nog steeds geen constitutie en de Shura Council (een raadgevende vergadering) wordt overheerst door Moslimbroeders en salafisten, terwijl er geen ruimte  gemaakt voor de stemmen van seculieren, vrouwen, kopten, noem maar op.

Er is geen enkele garantie dat er binnen afzienbare tijd nieuwe verkiezingen zullen plaatsvinden. Ondertussen nemen de werkeloosheid en de armoede toe: de grootste reden waarom Mubarak destijds –ook via de straat en uiteindelijk met behulp van het leger- is afgezet.

Bloedige strijd
Er wordt een bloedige strijd voorzien. Morsi heeft vannacht immers gezegd dat hij zijn leven en zijn bloed zal geven voor Egypte en de ‘legitimiteit’ van zijn regering, daarmee impliciet oproepend tot gewelddadig verzet tegen de wil van de meerderheid van het volk èn het leger.

Logisch ook: de Moslimbroederschap heeft 80 jaar toegewerkt naar het verkrijgen van de macht in Egypte om de door hen zo begeerde islamistische staat te kunnen stichten. Ze zijn nog nooit zo dichtbij het verwezenlijken van dit doel geweest, dus zomaar opgeven is er nu niet bij.

Vrouwen bewust gekozen als doelwit
Tahrir loopt alweer vol en het is allemaal te volgen via deze live-stream.  Fascinerend om met je neus bovenop zulke belangrijke ontwikkelingen te kunnen zitten. En verheugend om boven al het geschreeuw van leuzen steeds weer de stemmen van vrouwen te horen. Vrouwen die ondanks het grote gevaar dat ze daar lopen toch iedere keer weer deelnemen aan de protesten. Ondanks de berichten dat er de afgelopen dagen alweer meer dan 45 vrouwen zijn verkracht door groepen mannen die een cirkel vormen om hun slachtoffer heen en dan hun gruwelijke gang gaan. Er zijn ook vrouwen die een klaarstaand busje worden ingesleurd en zo naar de hel worden ontvoerd.

Vrouwen lopen dus groot gevaar als ze deelnemen aan de protesten tegen Morsi en zijn Moslim Broederschap. Ze zijn bewust gekozen als doelwit. Over hun lichamen en sexualiteit heen wordt deze strijd (ook) gevoerd. Niks nieuws onder de zon.

Hoopgevend en bewonderenswaardig
Door organisaties als @TahrirBodyguard en @OpAntiSH wordt het terecht sexueel terrorisme genoemd. Zij hebben getrainde groepen vrijwilligers (m/v) georganiseerd die zich duidelijk zichtbaar met fluorescerend groene vestjes en helmen in de menigte begeven en bedreigde vrouwen ontzetten en in veiligheid brengen.

Ze vormen ook levende cordons om groepen vrouwen van mannen af te schermen. Ze hebben hotlines en twitteraccounts ingesteld zodat vrouwen gewaarschuwd kunnen worden voor de plekken waar zich verkrachtingen hebben voorgedaan. Ze geven nazorg aan vrouwen die daar behoefte aan hebben. Alles wordt eraan gedaan om het voor vrouwen zo veilig mogelijk te maken om hun stem te laten horen.

Dat is revolutionair, hoopgevend en bewonderenswaardig. En de vrouwen die naar Tahrir blijven gaan, ondanks alle gekende risico’s…daar neem ik mijn hoofddoekje voor af!

@MajaMischke beseft maar al te goed dat het makkelijk gillen is vanuit het raam.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s