‘Lieve mannen, vrouwen in Nederland zijn vrij en hebben dezelfde rechten als jullie’

manDit artikel verscheen op 18 september op deJaap.nl.

Aan alle jongens en mannen in Nederland, die nog steeds niet weten hoe ze zich op een beschaafde manier moeten gedragen ten aanzien van meisjes en vrouwen.

Misschien komt het wel doordat je uit een andere cultuur of religie komt, maar mij maakt het eigenlijk niet uit wat de oorzaak is. Mij kan het niet schelen hoe je heet: Ali of Aadje, Bilal of Bert. Het interesseert me geen klap of je moslim, christen, jood, boeddhist, hindoe of weet-ik-veel-wat bent. Ongelovig is ook best.
Je hoeft me niet te vertellen of je ouders in eerste, tweede of derde lijn uit Nederland, Marokko, Turkije, de Antillen, Suriname, Anywhere afkomstig zijn. Of je allochtoon of autochtoon bent. Voor mijn part kom je van Mars. Het boeit me echt totaal niet.
Waar het nu om gaat, is dat je blijkbaar iets belangrijks hebt gemist: vrouwen in Nederland zijn vrij en hebben dezelfde rechten als mannen.

Een vrouw mag zelf bepalen waar ze gaat of staat: in haar eigen buurt of in een andere stad. Het maakt niet uit. Of ze fietst of loopt of danst of hinkelt doet er ook niet toe. Of het overdag is of ’s avonds laat in het donker. Of ze alleen is, of met anderen samen: mannen, vrouwen of gemengd. Niemand anders heeft daar iets over te zeggen. Alleen die vrouw zelf. En niemand heeft daar commentaar op te leveren. Het gaat je niets aan. Het zijn jouw zaken niet, ook al is het je nichtje. Die vrouw is vrij.

Een vrouw mag in Nederland zelf bepalen wat ze aantrekt voordat ze naar buiten gaat. Ze mag een strakke of wijde broek dragen, een korte rok aantrekken met een bloot topje erboven of een hooggesloten blouse met lange mouwen. Ze mag een wijde jurk tot op haar enkels kiezen of een nauw aansluitend mini-japonnetje. Ze mag zich zelfs in mannenkleren hullen. Ze mag teenslippers, klompen, hoge stilettohakken of leren laarzen dragen.
Jij bent niet van de mode- of zedelijkheidspolitie, want die hebben we hier niet en die gaan we hier ook niet krijgen. Dus je houdt gewoon je mond over wat je ziet, tenzij je een vrouw of meisje een aardig, vriendelijk geformuleerd compliment wil geven. Want je weet het, ook al is het je zusje: een vrouw is vrij in Nederland.

Een vrouw heeft recht op haar eigen mening en haar eigen geloof of levensovertuiging. Net zo goed als jij dat hebt. Als zij een hoofddoek of een pruik of een kruisje wil dragen of wat dan ook, dan mag zij dat. Als zij er geen behoefte aan heeft om de wereld te laten zien wat ze wel of niet gelooft, is dat ook goed. Zij hoeft namelijk helemaal niks. Net als jij. Dus je snapt dat en je gaat haar niks opleggen of verwijten. En je gaat haar ook niet dwingen, ook al is het je dochter, want in Nederland is een vrouw vrij.

Een vrouw mag in Nederland zelf bepalen hoe zij haar seksualiteit beleeft: met een man of met een andere vrouw. Ze mag vrijen met iemand met wie ze niet getrouwd is, met wie ze niet eens een relatie heeft. Zij is de enige die daar iets over te zeggen heeft. En als zij laat merken niet geïnteresseerd te zijn in seks of intimiteit met jou, dan heeft zij daartoe het volste recht. Ook al is zij je echtgenote of je vriendin. Een vrouw in Nederland is daarin volkomen vrij.

Jij hoeft dus niet te denken dat jij –ook niet samen met je vrienden- het recht hebt om allerlei seksueel getinte opmerkingen tegen haar te maken of haar uit te schelden voor hoer. Of dat je heel dicht bij haar mag komen, terwijl zij niet heeft laten merken dat ze dat prettig zou vinden. En zeg niet dat je de signalen zo onduidelijk vond: bij twijfel gewoon niet oversteken!
Je hebt haar niet aan te randen alleen maar omdat jij last hebt van je testosteron. Of omdat je in de war bent van al die posters in de stad van vrouwen in ondergoed of bikini.
Je hebt haar niet te verkrachten, omdat je zo’n slechte jeugd hebt gehad. Of omdat je gediscrimineerd wordt op je stage, je werk of in disco’s.
Hou toch eens op met al die stomme rotsmoezen en leer je te gedragen zoals het hoort. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen gedrag. Punt uit.

En anders wordt het ‘wie niet horen wil, die moet maar voelen’. Dan moet je niet janken als je binnenkort flink te grazen wordt genomen door vrouwen die het helemaal zat zijn dat je hun vrijheid en rechten niet respecteert. Niks vrolijke ‘slutwalks’ of ludieke blote-tieten-demonstraties, maar keiharde, meedogenloze stadsguerilla. Dat heb je dan zelf uitgelokt…

Laat het dus goed tot je doordringen: vrouwen en meisjes in Nederland zijn in alle opzichten vrij.
Niet vogelvrij.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s