Dat Mark Rutte voor Sinterklaas speelt, is gewoon pervers

Onderstaand artikel werd op 24 augustus gepubliceerd op Volkskrant.nl.

Op 13 november 2006 kreeg ik –net als alle andere afnemers van gas en elektriciteit in Nederland- 52 Euro op mijn rekening gestort als “tegemoetkoming in de gestegen energiekosten”. Een douceurtje van het kabinet Balkenende. Had niks te maken met de parlementsverkiezingen die nog geen tien dagen later zouden gaan plaatsvinden…
Maar als zoiets zich ergens in een land in Afrika, Zuid-Amerika of Oost-Europa had afgespeeld, zou daar dan geen schande over gesproken zijn? Zouden de woorden electorale beïnvloeding of zelfs omkoperij dan niet zijn gevallen?
Daar moest ik aan denken toen ik de voorpagina van de Telegraaf van woensdag 22 augustus zag, waarop Mark Rutte verkondigt dat hij werkenden een bonus van 1000 euro wil geven.

In bijna zes jaar zijn we er dus op vooruitgegaan: wat nou crisis? Want waar de christelijke en dus spaarzame CDA-voorman (rentmeesterschap, u weet wel waarom) iets meer dan vijf tientjes weggaf, doet onze goedlachse, liberale minister-president een heel wat genereuzer duit in het zakje. Zou Rutte dat nou helemaal zelf verzonnen hebben of heeft Jort Kelder hem dat ingefluisterd tijdens hun gezellige boottochtje laatst?
De VVD speelt het nu ook wel ietsje slimmer dan het kabinet Balkenende destijds: we krijgen het geld als kiezers pas nádat we onze stem hebben uitgebracht. Voor mij blijft het van dezelfde categorie: omkoperij.

Deze week heeft de demissionaire VVD minister van Volksgezondheid Edith Schippers in het kader van de verkiezingscampagne op televisie uitgelegd dat ouderen langer thuis moeten blijven. Met zoveel bejaarden worden de verzorgingshuizen gewoon een te grote kostenpost in de zorg.
“Er moeten maatregelen getroffen worden, anders krijgen we hier Griekse toestanden, waarbij je als patiënt je eigen injectienaalden, handsschoenen, medicijnen, beddengoed, handdoeken etc. moet meenemen naar het ziekenhuis.”
Bangmakerij in plaats van een visie op hoe wij in Nederland met onze ouderen om willen gaan en hoe we dat gaan bekostigen.

Ondertussen bestaat het gezellige bejaardenhuis om de hoek niet meer. Over het algemeen hebben we te maken met ‘zorgfabrieken’ met duizenden werknemers en nog veel meer cliënten, die regelmatig urenlang in hun eigen ontlasting moeten zitten en niet kunnen douchen als dat nodig is. Eén gediplomeerde verzorgster met drie helpsters op 66 zwaar dementerende bejaarden, verdeeld over drie afdelingen. Hoeveel dichter bij de hel kun je komen?

Mark Rutte zou –in plaats van Sinterklaas te spelen- samen met Edith Schippers e.a. een plan moeten bedenken hoe het financiële toezicht op zorginstellingen aan te scherpen, compleet met een maximumpercentage voor de overhead. Dat kan dan meteen ook mooi worden toegepast op alle organisaties in het onderwijs.

Maar Rutte denkt blijkbaar dat hij mij en de rest van de kiezers kan paaien met 1000 Euro… Het is gewoon pervers.
Als het allemaal al doorgaat zullen die 1000 Euro verdwijnen in één van de zwarte gaten die mij en vele anderen omringen, dankzij of ondanks het kabinetsbeleid van de afgelopen periode. Dat boeit me allemaal niet zo. Maar wat me werkelijk schokt is de immoraliteit die aan het hele voorstel kleeft. Alles op alles zetten om maar niet toe te hoeven geven dat er fouten zijn gemaakt. Dat de markwerking niet blijkt te wèrken. Dat daarom de thuiszorg zo goed als op zijn gat ligt. En dat daarom het voorstel van Schippers klinkklare onzin is.

Hoe kunnen mensen die het beleid in ons land (willen gaan) bepalen er over het algemeen zo’n lage moraal op nahouden? Ik wil geen knoeiers die in mijn naam het land besturen. Ik wil helden die in meerdere opzichten verheven zijn boven ons allen. Omdat ze kennis, visie, liefde, moed, inzicht, wijsheid, humor, mededogen, etc. in overvloed hebben en daardoor beter zijn dan wij, de kiezers. Machtswellust, hebzucht, eigenbelang, bekrompenheid en ego-tripperij: laat dat maar aan het volk over.

Advertenties

Een gedachte over “Dat Mark Rutte voor Sinterklaas speelt, is gewoon pervers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s