Verhuizing (2)

trappenhuis marmerDe eerste drie maanden in Griekenland verblijven het meisje en haar familie in een hotelsuite met drie kamers. Hotel Apergis ligt in Kifissia, een groene en welvarende voorstad van Athene. Er zijn witmarmeren vloeren, een grootse hal met een trappenhuis en een lift, waar de kinderen al gauw alleen maar in mogen onder begeleiding van een volwassene. Haar broertjes oefenen zich rot met het roetsjen van de reling.
Het meisje schrijdt -terwijl ze zich inbeeldt een prinses of een filmster te zijn- liever langzaam naar beneden. Vooral nadat ze haar 6-jarige broertje vanaf de derde verdieping op het onbarmhartig harde marmer heeft horen klappen. Hij stond gelukkig meteen op, kwam naar haar toe. En terwijl grote tranen van de schrik uit zijn ogen spatten, zag ze gefascineerd hoe op zijn voorhoofd een witte, roodomrande bult razendsnel uitgroeide tot formaat kippenei. Hersenschudding en verder niks.
Of hij wel wist hoeveel geluk hij had gehad, brulde haar vader later ontzet.

De maaltijden worden genuttigd in het restaurant met daarachter een gigantische keuken waar het vele personeel bedrijvig heen en weer schiet. Meestal worden ze bediend door de hoofdober. De kinderen noemen hem gemakshalve “Mister” omdat zijn Griekse achternaam te ingewikkeld is om te onthouden. Mister is een oudere, kalende man die alleen maar vriendelijkheid en liefde uitstraalt.
Later zal het meisje nog precies weten hoe hij zich opgewekt en toch met enigszins gekromde schouders beweegt, schuifelend, ja bijna dansend op zijn zwarte, glimmend gepoetste schoenen. Hoe hij altijd een smetteloos wit jasje aanheeft, met een wit overhemd eronder en een wit of zwart vlinderdasje om zijn boord. Hoe hij nooit zijn stem verheft, maar altijd zacht en rustig Engels spreekt. Hoe hij de kinderen keer op keer probeert te verrassen met iets lekkers of grappigs. Dat hij haar heeft laten zien hoe je een mandarijntje, wat katoenen watten en een paar druppels olijfolie met behulp van alleen een mesje in een heerlijk geurend lampje tovert.

Mister zorgt ervoor dat het meisje aan de grote tafel naast de klapdeuren van de keuken mag zitten, naast de jonge Griekse vrouw, die bijhoudt welk gerecht naar welke tafel wordt gebracht en aan het einde van elke maaltijd de rekening opmaakt. Urenlang kijkt ze vanuit haar strategische positie naar de koks die boven de fornuizen en ovens zwoegen, schreeuwend naar de jonkies die het nog moeten leren. Maar veel meer nog wordt er gelachen. Soms krijgt ze schoteltjes met lekkers om te proeven. En ze vindt het leuk om met carbonpapier te hannesen en met het elektrische machientje met elegante tiptoetsjes de rekeningen na te rekenen. Het geluid van de papierrol die tevoorschijn komt na een druk op de rode knop, met al die cijfertjes erop die kloppen…
Daar zit ze bijna elke dag, omspoeld door warmte, vriendelijkheid en de klanken van een vreemde taal, die haar steeds vertrouwder wordt. Als ze een woord of zin meent te herkennen, vraagt ze ernaar en maakt het zich vervolgens vrij gemakkelijk eigen. En Mister geeft haar af en toe een knipoog en een grote glimlach als hij langs komt snellen met een witte, gesteven servet over zijn onderarm en een groot dienblad met dampende schotels in zijn hand.

Regelmatig komt het voor dat het meisje na de lunch samen met Mister naar de kamer gaat die hem door het hotel ter beschikking is gesteld om daar te pauzeren tot het restaurant weer open gaat voor het diner. Haar moeder gaat dan met de andere kinderen rusten in hun suite.
In de kamer van Mister staat op een tafel een heel ouderwetse typemachine, waarop hij met opgestroopte mouwen gedichten schrijft, die later nog in een dunne bundel van handgeschept papier zullen verschijnen. Het meisje bladert daar door stapels Griekse tijdschriften, terwijl ze wegdroomt op het geluid van de letters die langzaam, maar met grote concentratie worden aangeslagen.

Advertenties

Een gedachte over “Verhuizing (2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s