Pim

Negen jaar geleden was ik op Kreta met Zusje & Co. Mijn leven als leerkracht was net een maand oud, maar het plan om voor Toneelgroep Toetssteen een toneelstuk te schrijven over Pim Fortuyn was nog in volle kracht aanwezig. Toen ik op het strand lag te genieten van zee en zon kreeg ik een sms’je van Dick: “Pim is neergeschoten op het Mediapark in Hilversum.” Ik giechelde, want vatte het op als een verse verhaallijn. Misschien een beetje al te vergezocht, maar de moeite van het overdenken waard. Dus ik sms’te iets meligs terug en vertelde mijn gezelschap hoe geestig de samenwerking met Dick was.
Vijf minuten en een nieuwe sms later was het duidelijk: er was wel degelijk iets heel ellendigs voorgevallen.
Daar zaten we dan. 3000 km verwijderd van alle paniek, radeloosheid en woede waarin Nederland werd gedompeld door de moord op Pim. Het was een onwezenlijke gewaarwording.
Het is raar dat het nog maar negen jaar geleden is. Alsof tijd een andere dimensie krijgt door zulke dramatische, ingrijpende gebeurtenissen. Vaak zijn er op 6 mei op televisie documentaires, interviews en terugblikken op Pim en zijn betekenis voor de Nederlandse politiek. “Wat zou Pim er zelf van gevonden hebben?” is een vraag die de deskundigen proberen te beantwoorden. Over zijn graf heen proberen mensen van alles te bewijzen.
Ik wens hem toe dat hij in de hemel is bij zijn moeder, zijn broer en zijn geliefde, die aan Aids was overleden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s