Vrijheid

Zit je op een terrasje in de ondergaande zon te genieten van je eerste biertje van de vakantie… o nee, je tweede biertje… Zie je aan de overkant van de straat een man langs de huizen schichten. Niet dattie zo hard loopt, maar meer dattie door de bomen en de geparkeerde auto’s slechts af en toe en dan ook nog eens gedeeltelijk zichtbaar is. Klein van stuk. De ielige bouw schemert door de losse flodder van zijn joggingbroek heen. Bovenop slechts een trui, terwijl het nog helemaal niet warm is in april. Een goedkope papieren milkshakebeker met roze rietje in de hand.
En dan zie je hoe hij tot stilstand komt en zich naar de gevel tegenover jouw terrasje wendt. Zijn blik blijft richting doel. De beker in de ene hand. De andere hand verdwijnt dankzij de elastieken band gemakkelijk in zijn broek om daar zonder aandacht iets uit te vissen. De man plast tegen de gevel van het huis, vlakbij een raam. Zijn blaas moet leeg, maar hij wil zo min mogelijk tijd verliezen, want hij moet dringend ergens heen. Scoren of afleveren. Waarschijnlijk scoren.
Begin van een vrijdagavond in de Pijp, Amsterdam.
En dan word je bijna anderhalf uur, een fikse toeristische fietstocht en wat mobiele telefoongesprekken later, als je net je fiets op slot hebt gezet om M. te ontmoeten bij Café Krull, door diezelfde gevelplasser aangesproken met de vraag of je wat kleingeld hebt… Dat is zó frappant en tegelijkertijd betekenisloos, dat je op dat moment pas echt weet dat de langverwachte vakantie begonnen is.
Je ziet de holle bruine ogen, die jou nooit en te nimmer zullen kunnen herkennen en je weet dat het in wezen geen verschil maakt of je de vraag met ja of nee beantwoordt. En precies daarom zeg je “nee” en loop je weg van hem zonder om te kijken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s